2013. november 4., hétfő

I woke up when october ended

Nos akkor folytassuk októberrel.
Well, let's continue with october.


Öhm, mit is csináltam októberben? Igy visszagondolva nem sok mindent. Az időm nagy része youtube-ozással, házi feladatokkal, és kutatással telt. Holnap, azaz kedden, választani kell szakot. Utána decemberben, majd a következő vizsgasorozat után, 7 egyetemet. Főleg ezzel kapcsolatban kutatgattam, és hát... nem könnyű, főleg japánul. Mert ugye magyarul, de még angolul, esetenként németül is csak 5 másodperc alatt átsiklok egy oldalon, aztán kiszúrom a menüpontot, ami nekem kell - japánul ez még nem nagyon megy... a másik dolog, hogy az én esetemben a szakválasztás sem túl egyértelmű. Amúgy a közgázosoknak például "csak" annyit kell eldönteni, hogy közgazdaság vagy menedzsment. Az én esetemben, média, kommunikáció, információ, ilyesmikre vadászok, de állami egyetemeken nem nagyon találni ilyet. Vagy szociológia, és majd választott órákként valami médiás móka.
Még nem tudom pontosan, hogy is fog ez történni... nekem elméletileg szakterületet kell holnap választani, ha minden igaz. De az ugye az adott egyetemtől függ, hogy éppen szociológia, vagy média, vagy kommunikáció, vagy valamilyen információs akármicsoda szak miatt jelölném meg. Ráadásul ahány egyetem, annyiféleképpen vannak elnevezve, illetve karok között elosztva. Azért túlságosan nem aggódok, de ha egyszer ki van adva parancsba, akkor muszáj rendesen utánanézni a dolgoknak. Meg azért nem árt, ha el is tudom magyarázni, miért éppen az adott egyetemeket választottam. Ráadásul a legutóbbi tájékoztatón azt mondták, hogy 7 egyetem a minimum, de érdemes többet is megjelölni.
Most pénteken volt egy egész napos tájékoztató, ahol különféle egyetemekről érkeztek professzorok, mesélni, csábitani minket. Voltak egész jó helyek, és igazából van elég választási lehetőségem. Kár, hogy 3 hely is van, ahol számomra megfelelő szak lenne, de az ottani, meleg éghajlat miatt eléggé gondolkodóba ejtenek.
Ha már meleg, itt most olyan 16-18 fokok vannak. Egyesek már előkapták a kabátot, vagy a melegebb pulcsikat. Előző héten már hosszú farmerra váltottam, de pulcsira még csak estefelé van, biciklizéskor van szükség. Mindenesetre, azért megjött az ősz, egy kis késéssel.

So, what have I been doing in October? Thinking back, not too much. Most of my time was spent on youtube, homework and research. Tomorrow, on Tuesday, we will select our field of study. And in December, after the next exam period is over, we'll select 7 universities. I've been doing some research on that and, well, it's not that easy, especially in Japanese. In Hungarian, but even in English, and sometimes in German, I barely need 5 seconds to quickly check a page, and find the thing I'm looking for. In Japanese, that doesn't go so fast... Also making my work hard, is the fact that selecting my field of study isn't exactly that easy. For example, people learning economics have to choose between economics and management. As for me, I'm looking for Media, Communication, Information, or something along those lines, but it isn't easy to find those in Japanese national universities. Or, I just go for sociology, and then try to get some media classes.
I'm not entirely sure, how this is going to work... Tomorrow, I'll select my field of study. But whether that's media, communication, sociology, or something else, depends on the university. Each of them have different names for those, and belong to different faculties. It's not like I'm too worried, but if I'm told to look into it, I'd rather do it right. And being able to explain why I choose the universities I did doesn't hurt either. Oh, and according to the explanation we were given, we need to select a minimum of 7 universities, but it is recommended to select more.
We spent the whole friday listening to professors, who came from different places to tell us about their universities. Most of them looked pretty good, and it seems I have quite a few to choose from. Unfortunately, there are 3 places, which seemed to have the right thing for me, but the warm climate isn't too appealing.
Speaking of warm. It's usually around 16-18 degrees over here. Some of us are walk around in coats, or just warmer sweaters. Last week, I started wearing long jeans, but I don't really need a pullover/sweater unless I'm riding a bike in the evening. Anyhow, autumn did arrive, albeit a bit late.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése